O&O 5de leerjaar
Dit jaar ga ik mijn meesterproef doen samen met Finn en Seyda.
Onze opdrachtgever voor onze meesterproef is Guido Terhorst van de recyclingbank, hij heeft beschikking tot een machine waarmee hij afgebroken kleding kan hervormen tot nieuwe kleding.
Hij is bezig met een plan om de kleding in te zamelen, af te breken tot stof en vervolgens daar weer nieuwe kleding te maken. Hij wil de kleding dan maken met een design wat mensen juist wel willen, zodat de kleding dan niet voor niets wordt gemaakt.
Onze opdracht is om onderzoek te doen naar dit process en dan vervolgens de beste manier te vinden om dit process zo goed mogelijk te laten verlopen.
Tegenwoordig is iedereen wel bezig met zijn of haar stijl en kleding. Steeds vaker kopen mensen nieuwe kleding en gooien ze hun oude kleding weg, vaak zonder te weten wat er precies mee gebeurt. Het probleem van textielafval is wereldwijd een serieuze zorg geworden. De toename van textielafval komt vooral door de opkomst van fast fashion. Elke keer dat een oude trend wordt vervangen door een nieuwe, belanden de kledingstukken van de vorige trend vaak ongebruikt in de prullenbak of blijven ze onnodig aan de kledingstok hangen.
De oude, ongebruikte kleding wordt bijna nooit hergebruikt of gerecycled. In plaats daarvan verdwijnt het, net als voedselresten, in de vuilnisbak. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar ook voor mensen die afhankelijk zijn van tweedehands kleding. Het is belangrijk dat er meer bewuste keuzes worden gemaakt als het gaat om kleding.
De textielindustrie heeft grote uitdagingen, maar ook veel kansen om duurzamer te worden. Eén van die kansen is het recyclen en hergebruiken van oude kleding. Vaak wordt vergeten dat de materialen en vezels van oude kleding opnieuw gebruikt kunnen worden om nieuwe stoffen te maken. Dit biedt een duurzaam alternatief voor de huidige manier van omgaan met afval. Met technologieën zoals kledingprinten en textielrecycling kan van oude kleding weer nieuwe kleding gemaakt worden, zonder dat het milieu wordt belast.
Vanaf december komt er een apparaat beschikbaar dat kleding kan printen (zie bijlagen). Voordat dit kan gebeuren, moet de oude kleding eerst worden omgezet in stof, waarna er nieuwe draad van gemaakt kan worden. Dit hele proces van inzamelen, shredden en het maken van nieuwe kleding wordt onderzocht in een meesterproef. Een bezoek aan een kledinginzamelaar, waar de opdrachtgever persoonlijk bekend is, kan het project verbeteren en biedt ook een goed inzicht over hoe het daar aan toe gaat.
Hieronder komen het Plan van aanpak en het eindverslag samen met de eindpresentatie te staan: